Mijn fotografie uitrusting

Omdat ik toch regelmatig de vraag krijg via social media welke apparatuur ik allemaal gebruik voor mijn foodfoto’s besloot ik er een blog aan te wijden met de link naar de desbetreffende sites waar dit te bestellen is.

Natuurlijk is het NIET nodig dit allemaal aan te schaffen om een mooie foodfoto te maken! Hou het in het begin simpel en zorg eerst voor veel oefening voordat je dure fotografie uitrusting koopt. Ik fotografeer ook professioneel voor horeca etc. dus vind ik het belangrijk dat ik ten alle tijden voorzien ben van goed gereedschap!


We beginnen met mijn camera. Ik gebruik sinds een jaar de Fujifilm X-T3 (systeemcamera). Ik ben in het bezit van de 16-55 mm lens, 56 mm, 80 mm en de 35 mm. Voor het vastleggen van food gebruik ik het liefste de 16-55 mm lens en de 80 mm. Maar ook de 56 mm is perfect voor food!

Heb je een spiegelreflex camera? Schaf dan een 50 mm objectief aan. Deze is perfect voor foodfotografie en niet duur!


Ook fotografeer ik heel veel op statief. Dit statief kocht ik van mijn eerste foodfotografie opdracht en gebruik ik nog steeds. Wellicht zijn er nu andere modellen op de markt maar dit statief heb ik.

De middelste kolom is 90 graden kantelbaar, waardoor je hem horizontaal kunt gebruiken. Dit is dan ook ideaal voor “overhead photography” oftewel “flatlay photography”. Let er wel op dat je nog een bijpassend balhoofd erbij koopt.

Omdat ik met dit statief niet hoog genoeg kan fotograferen bij het maken van flatlay foto’s heb ik onlangs nog een c-stand aangeschaft met een adapter en monopod head om de camera aan te bevestigen.


Verder heb ik 2 flitsers (met softboxen) in mijn bezit en 2 softboxen met daglichtlampen (continu licht).

Flitser 1: met een softbox.


Flitser 2: met sofbox.


Daglichtlamp (continulicht)


Ook gebruik ik sinds kort LED buislampen van Nanlite, deze zijn compact en eenvoudig in gebruik.


Verdere benodigdheden:

Reflectiescherm/ Diffuser.

Mocht je nog vragen hebben mail dan gerust naar wendy@w3ndelicious.com of boek een workshop foodfotografie, dan gaan we samen aan de slag!


Veel plezier met het maken van foodfoto's!